Look Beyond Borders – 4 minutes experiment

Look Beyond Borders – 4 minutes experiment

9 september, 2020 Av Av borjeforsgard

Look Beyond Borders – 4 minutes experiment

För tjugo år sedan demonstrerade den amerikanska psykologen Arthur Aron att en försoning ägde rum mellan två främlingar om de såg fyra minuter i ögonen. Därifrån gjorde Amnesty International en experimentfilm för att påminna, särskilt i dessa tider som verkar domineras av konflikter och uppdelning, om att se världen genom en annan persons ögon alltid är bra. Denna film, ′′ Look Beyond Borders ”, producerad i Berlin, börjar från ett symboliskt möte med européer med flyktingar för att bli en universell metafor.

Utgångspunkten var Arthur Arons erfarenhet, som bevisade att en titt på varandra i fyra minuter betydligt kunde föra två personer närmare varandra. Organisatörerna har beslutat att använda detta koncept i samband med ankomsten av tusentals flyktingar till Europa varje år. De ledde denna upplevelse i Berlin, nära Checkpoint Charlie, i två dagar. Å ena sidan var det flyktingar (särskilt från Syrien); å andra sidan européerna (polska, Italienare, tyskar och belgare) – alla ” vanliga ” människor.

Scenerna var inte förarrangerade och de som satt framför varandra har aldrig träffats tidigare. Erfarenheten är helt baserad på reaktionernas spontanitet och naturliga karaktär. Flyktingar kommer främst från Syrien och har bott i Europa i mindre än ett år. Tack vare denna upplevelse var det möjligt att visa att ett möte mellan människor som är i teorin utländska mot varandra och från olika kulturer kan bli märkligt och djupt inspirerande. Gränser finns mellan länder, inte mellan människor.

Tanken på att göra denna film föddes i Polen. Amnesty International Sekretariat i London, samt sektioner av andra europeiska länder deltog i initiativet från polska sektionen Amnesty International. Denna film är tänkt att vara ett kollektivt europeiskt budskap till alla runtom i världen. Projektet lanserades samtidigt i flera länder, över gränserna och bortom varje lands specifika situation.

From Amnesty International